Hogyan készítsd fel a bringád a Mecsekre?

2019.08.15

A Kelet-Mecsek rengeteg bringázási lehetőséget kínál. Az erdőt földutak és ösvények szövik át, de az aszfalton maradva is gyönyörű helyekre juthatunk el. Az indulás előtt azonban pár dologra fel kell készülni.

Ha aszfalton maradsz, akkor készülj fel rá, hogy az útburkolat minősége nem lesz a legjobb. Az erdészeti utakon kevés a forgalom, remekül kanyarognak és hol kisebb, hol nagyobb dombok és lejtők teszik izgalmassá az utat - például Pusztabányáról Pécsváradra hatalmas élmény áttekerni. A kanyaroknál azonban vigyázni kell, az esőzések gyakran telehintik őket apró kavicsokkal, a kátyúk pedig... markánsak. Általános irányelv, hogy amekkora gumi elfér a bringádban, akkorát célszerű belerakni, de óvatosan bármilyen országúti bringával boldogan lehet a környéken tekerni. De pótbelső azért legyen nálad!

Ha letérsz az útról és az erdő felé veszed az irányt, akkor arra készülj fel, hogy a terep meglehetősen köves. Bár lassabban kell haladni, de az erdei utak nagy része akár gravel bringával is járható, egy monti pedig ideális. A gumik mindenképp rücskösek legyenek, mivel az erdő nehezen szárad fel - itt még a legnagyobb forróság idején is jókora sárra lehet számítani. Az erdei ösvények emellett technikásak, a kövek mellett meredek emelkedők, vízátmosások, patakon átkelések nehezítik a pályát, így főként a tapasztaltabbaknak ajánlott a környék. Viszont mindenkire vonatkozik, hogy megfontoltan tekerjetek és ne menjetek túl gyorsan! A domborzat nehézsége mellett a kanyarok nem gyakran nem láthatóak be, és egy váratlanul felbukkanó másik bringás vagy túrázó okán is a bokorban találhatjuk magunkat. Tehát csak óvatosan, figyeljünk egymásra!