Hátizsákon innen és hátizsákon túl #2 - pro bepakolós tippek többnapos mecseki túrához

2019.08.16

Pár hónapja még nevettek rajtam a túratársaim, hogy egy két napos kirándulásra is képes voltam megtölteni a 70 literes túrazsákot. Sok minden elengedhetetlen, ha több napos túrára indulsz a Mecsekbe, mégis fontos, hogy ne vigyél fölösleges súlyt. Tehát, ha egy dolgot megtanultam a túrázásból, az az, hogy nem az az igazi kérdés, hogy mit tegyünk be, hanem, hogy mit vegyünk ki! Íme néhány bepakolós tipp Mecseki túrákhoz.

Az előző blogbejegyzésben a rövid, egy napos túrához mutattunk tippeket. Képzeld el, hogy az otthoni készülődéskor a térképet böngészve látod, hogy annyi "FelfedeZengő" kincs vár rád a Kelet-Mecsekben, hogy mindez nem fér bele egy napba, és úgy döntesz, hogy több napra indulsz útnak. Egy komolyabb túránál már kiemelt fontosságú, hogy többféle időjárási körülményre készülj fel, és ebben az esetben nem érdemes otthon hagyni a rövid túrák listáján szereplők egyikét sem! (Kattints az előző cikkért!) Ezen kívül pedig még számos egyéb dologra szükséged lesz.

A csomagod egy részét magadon viseled (túranadrág, túracipő, túrazokni, póló, esetleg pulcsi), a másik részét pedig a hátadon cipeled. Az én hátizsákomat a fentieken kívül a következők szokták megtölteni ilyenkor: váltóruházat (extra túrazokni, extra póló, rövidnadrág, fehérnemű, soft shell dzseki), törülköző (ultrakönnyű, gyorsan száradó mikroszálas), külső akkumulátor, szemetes zacskó, toll és papír, hálózsák, felfújható párna, néhány kötél, karabiner és egy kis tartós kaja (konzerv, kolbász, kenyér, puffasztott rizs, chips, esetleg egy kis gyümölcs). Ha kempingezni indulok, akkor magammal viszem a sátor + matrac kombót, vagy a függőágyamat. Ha hidegben (késő ősz vagy kora tavasz) indulsz túrázni akkor jól jöhet egy extra pulcsi, aláöltöző ruházat és egy hőtükröző fólia is. Ezekből már érdemes megfontolni, hogy mit vegyél ki. A határ a csillagos ég, de a legfontosabb, hogy magad állítsd össze a felszerelésed, és beférj a hátizsákodba... idővel kevesebb lesz, mert megtapasztalod, mire van valójában szükséged, és mire nincs.

Tipp: Vadkempingezni a Mecsekben is lehet! De...

Egy több napos túra tervezésekor talán az első, ami az eszedbe jut, az az, hogy hol fogsz aludni. Sosem felejtem el az éjszakát, amikor egy tavaszi estén eltévedtem a Mecsekben és rám sötétedett. Vadkempingezni indultam, függőágyban, ahogy mindig szoktam, de aznap éjjel a szokásosnál zajosabbak voltak a vaddisznók, szarvasok, őzek, és egy kicsit inamba szállt a bátorságom. Pedig az erdő nem bánt! Egyedül a saját "démonjaiddal" kell szembenézned, ha az erdőben éjszakázol. Tehát az első kérdés az, hogy szálláshelyet keresel vagy vadkempingezel, utóbbihoz pedig nem árt egy kis bátorság, még ha valójában nincs is mitől félni. A Kelet-Mecsek tömve van kedves szálláshelyekkel, így érdemes előre gondolkodni. Érdemes tudni, hogy ha sátrazáshoz keresel helyet a Mecsekben, akkor gyakran sokáig kell menned, mire egy szimpatikus tisztást találsz, ezt pedig érdemes belekalkulálni a tervekbe. Ha a vadkempingezést választod, akkor a második szempont az eszköz kiválasztása. Súly, térfogat és kényelem - a három kulcsszó, ha alvásról van szó egy túrán. A sátrazás mellett egy kiváló alternatíva lehet a függőágyban való alvás, amellyel szó szerint sok sok terhet vehetsz le a válladról (azaz a hátizsákodból). Kényelmi szempontból viszont a sátor a nyerő. Mindkét megoldás mellett és ellen is vannak érvek (kattints a videóért!), ezért neked kell megtalálnod a számodra legmegfelelőbbet sok-sok kutatás és tapasztalás során. 

Tipp: Állíts össze egy listát!

Én mindig úgy gondoltam, hogy ha 10-20 elemnél több dolgot kell észben tartanom, vagy éppen bepakolnom, akkor már érdemes listát írni. A hagyományos papíros megoldás is célravezető lehet, de ha egy kicsit komolyabb eszközt keresel, az internet számos lehetősége ad arra, hogy a bepakolós lista mellett még a túrádat is részletesen, személyre szabva tervezd meg. Az én kedvenc eszközöm a Trello. Ez egy ingyenes projektmenedzsment eszköz, amit a munkám során is használok, de kifejezetten jól jön akkor is, ha egy nagyobb utazásra készülök. Próbáld ki te is!

Tipp: Így pakold a hátizsákod!

Kész a lista, már csak össze kell pakolni. Hosszabb, több napos túráknál, nagyobb hátizsákkal nem csak az számít, mennyi mindent viszel magaddal, de az is, hogy hová teszed. A hátizsák elrendezése szempontjából olyan dolgokat pakolj alulra, amiket csak a nap végén vagy később fogsz használni (pl. hálózsák, párna, ruha), felülre pedig azokat, amikre várhatóan gyorsan és sokszor lesz szükséged (pl. esőkabát, térkép, fejlámpa, elsősegélycsomag). Mindeközben vigyázz a derekadra! Fontos, hogy a hátizsákod megfelelően állítsd be, hogy a csípőd támassza a táska legnagyobb súlyát, kímélve a válladat és a gerincedet. Ezért a jól beállított hátizsákban (kattints a videóért!) érdemes a térfogatukhoz képest nehéz tárgyakat középre, és a hátadhoz minél közelebb elhelyezni, míg a könnyű tárgyaknak a hátizsák kijjebb eső és felső terében van a helyük, hiszen így jobb a tehereloszlás. Tudj meg többet a bepakolás praktikáiról ebben a videóban!

Most már nyugodt szívvel engedlek utadra. Jó túrázást Barátom!


Írta: dia.