Hátizsákon innen és hátizsákon túl #1 - pro bepakolós tippek rövid mecseki túrához

2019.08.14

Az augusztusi hosszú hétvége egy napja remek alkalom lehet arra, hogy meghódítsd a Mecsek legmagasabb csúcsát, a Zengőt! Ha mecseki kirándulásra indulsz, gyakran csak néhány órát töltesz az erdőben, mégis fontos, hogy mit viszel magaddal a hátizsákban. Hogy semmi se maradjon otthon, összeállítottam neked egy  kis bepakolós listát rövid, délutáni túrákhoz.

Indulj hát el egy nyár végi, őszies délutáni túrára a Kelet-Mecsekbe! Legyen mondjuk 10-12 km, 3-4 óra alatt megjárod. Egyszerű dolgod van. Bőven elegendő egy 10 literes hátizsák egyszerű alapfelszereléssel: víz, szendvicsek vagy pár darab müzliszelet, energiaszelet, telefon, személyes iratok, térkép (vagy túratérképes mobil app), esőkabát, kézfertőtlenítő, meleg ruha, szúnyog- és kullancsriasztó, világító eszköz (fejlámpa, zseblámpa), elsősegélycsomag, vágószerszám, papír zsebkendő, és nem utolsó sorban egy pici szemetes zacskó, hogy ne szennyezd a környezeted. Ez bőven elegendő, sőt, ha egészen biztos vagy abban, hogy ezek valamelyikére nem lesz szükséged, akkor hagyd otthon!

Hallgasd meg, mit javasol Kovács Attila túravezető! Kattints a videóért!

Tipp: Soha ne indulj el víz nélkül!

De tényleg! Soha! A hidratálás nagyon fontos, főleg nyáron, a szárazságban. Ha egy-másfél óránál hosszabb kirándulásra indulsz, akkor már érdemes legalább egy liter vizet vinni magaddal. Ha rövid túrára indulsz, akkor is megvan az esélye annak, hogy eltévedsz. Könnyen előfordulhat például, hogy a turistajelzések hiányossága miatt egy kicsit eltévedsz a Kelet-Mecsekben, ilyenkor akár egy óránál is többet kell gyalogolni, míg a szomszédos falut megtalálod... ebben az esetben pedig jól jön, hogy van nálad tartalék víz. Előfordulhat az is, hogy egy sérülés kezelése végett kezet kell mosnod, vagy letisztítanod a bőrfelületet, ezért is, a víz elengedhetetlen túrakellék. Mindemellett, felhörpinteni a vizes kulacsod tartalmát a Zengő csúcsára érve nem csak jól esik, de a hidratálással jót teszel a bőrödnek és az anyagcserédnek is, ami a mozgás mellett jótékony hatással van a szervezetedre.

A Mecsekben vannak természetes források, melyeket a térkép jelölései alapján érdemes felkeresni, de gyakran ki vannak száradva, vagy vizük egészségtelen, például a magas vastartalom, vagy a nagy esőzések eredményeképpen. Ezért csak akkor töltsd meg a kulacsod a forrásoknál, ha meggyőződtél arról, hogy a víz fogyasztásra alkalmas.


írta: dia.