FelfedeZengő Sport Portré #1 - Szilárd Ferenc

2019.09.16

Felfedezengő Sport Portré sorozatunkban elsőként Szilárd Ferenccel beszélgettünk, aki a legsegítőkészebb bringás arc, akivel találkozhatsz... már ha utol tudod érni. ;) 

Szilárd Ferenc (46) // Hosszúhetény // gépjármű technikus - autószerelő mester

Mióta vagy a bringázás szerelmese?

"Gyerekkoromban is és utána is végig kísért a bringa szeretete, de komolyabban 2005 környékén kezdtem el. Először csak munkába járásra használtam, közlekedési célra. Ebben nagy szerepe volt a Magyar Kerékpárosklub,Bringázz a munkába kampányának. Később szabadidős tevékenységként kezdtem élvezni a menetszelet. Ekkor következtek először a teljesítménytúrák, minek végén a Balaton körbetekerése volt a mérföldkő, mikor is elhatároztam, hogy beszerzek egy országúti bringát is."

Mi az a sikered, amire büszke vagy?

"Mikor elég erősnek éreztem már magam, hogy megmérettessem magam, akkor kezdtem el versenyekre is járni. Nagyon megtetszett, és azóta is része vagyok a helyi, és néha országos bringás életnek. Legbüszkébb talán a Tour de Pelso egyik évben elért 5 óra 7 perces időmre vagyok, ami 204 kilóméter 40-es átlaggal, de számos versenyről vannak jó emlékeim. A Zengő Sportegyesület tagja lettem, és vagyok most is, bár két évet eltöltöttem a Mecsek Maraton Team-ben is. A Zengő Sportegyesület mostanra nagyon jó, stabil csapat lett, tele értékes emberekkel. Nem csak versenyekre járunk, szervezünk is versenysorozatot, országos bajnokságot."

A bringázás... egy szabadság érzést ad!

Mit jelent neked a bringázás?

"A bringázást mindenkinek ajánlom, egy szabadság érzést ad, valamint kiváló hatással van az egészségre. Korábban voltak derékfájdalmaim, de mikor elkezdtem komolyabban tekreni, ezek egy csapásra megszűntek, valamint nagyon jót tett a szívemnek is. Kiegészítésként néha télen kocogok, volt pár éve, hogy komolyabban azt is, minek végén kétszer indultam a Pécs - Harkány futóversenyen is."

Miért szeretsz a Kelet-Mecsekben bringázni?

"Hosszúhetényben élek a családommal. Nagyon szeretem az erdőt, ezért párhuzamosan folyamatosan jártam helyi barátokkal az erdőbe is montizni. A kelet Mecseket teljes mértékig kihasználjuk, minden részét bejárjuk általában, laza beszélgetős tempóval."