FelfedeZengő Sport Portré #6 - Várnagy Szabolcs

2019.10.03

A bringaversenyek hetén kik mások lehetnének sport portrénk középpontjában, ha nem a hetényi bringások? Várnagy Szabi nem csak bringás kalandor, de a Kelet-Mecsek nagy szerelmese, a #délenmindenjobb blog egyik szerzője, a hétvégi @FelfedeZengő gravel challenge teljesítménytúra szíve és lelke, kiváló PR szakember és nem mellesleg a pécsi undergroud ismert arca, akit DDHD-ként, a BETWIXT csapatából vagy az egykori Space Inhalerz-ből is ismerhettek!

Várnagy Szabolcs (33) // Hosszúhetény, Pécs // PR munkatárs, FERLING Kft. 

Mióta vagy a bringa sport szerelmese?

"Hosszúhetényben nőttem fel és mint minden fiúnak a faluban, nekem is az életem mindennapi része volt a bringám, mint az "A" pontból "B" pontba jutás elsődleges eszköze és a közös mókázások alapvető kelléke. Aztán egy markáns szünet következett, majd bő 5 éve kezdtem újra bringázni."

" ... ez az út technikailag és emberileg is sokkal több volt, mint amire azt gondoltam, hogy képes vagyok. Remek érzés szembesülni vele, hogy messzebb vannak a határaim, mint ahogy azt hittem"

Mi az a legnagyobb bringás sikered, amire büszke vagy?

"Az első nagy mérföldkő a Balaton körbetekerése volt, ami szuper dolog: a terep könnyű, de mégis megtudja az ember, hogy képes megtenni egy 200 km feletti távot, útközben a haladás pedig remekül látszik, ahogy megkerüljük a tavat. A legaktuálisabb, amire a legbüszkébb vagyok, a 5 Peaks 500 teljesítménytúra volt. Itt 4 nap alatt, egy 580 km-es és 8600 méter szintemelkedést tartalmazó távot tekertem le, ami javarészt földutakon, erdei utakon és abszolút úttalan utakon haladt. Merev vázas gravel bringával, csomagokkal telepakolva ez az út technikailag és emberileg is sokkal több volt, mint amire azt gondoltam, hogy képes vagyok. Remek érzés szembesülni vele, hogy messzebb vannak a határaim, mint ahogy azt hittem."

Mit jelent neked a bringázás?

"A bringázás az önfejlesztés egyik eszköze - egy rendkívül jól mérhető sportról beszélünk, rengeteg adatot tudunk viszonylag olcsón minden utunkból kinyerni, így a teljesítményünk növekedése pontosan mérhető, ami végtelen motivációt ad.

A bringázás hobbi - egy bizonyos pont után az edzések, versenyek, túrák köré rendezzük az életünket... és másra úgysincs pénzünk, mert a bringák, utak, új felszerelések mindent felemésztenek. :D

A bringázás közösségi élmény - bár 10 alkalomból 9-szer egyedül tekernek a legtöbben, de önmagában az is jó érzés, amikor biccentünk egy szembe jövő bringásnak, ő pedig visszabiccent. De itt, a #délenmindenjobb vidéken befogadó a bringás közösség, könnyen lehet alkalmat találni arra, hogy akár országúton, akár montin legyen kivel együtt tekerni. A tapasztaltabbak pedig rengeteg tanáccsal szolgálnak a kezdő bringásoknak."

Miért és hol szeretsz a Kelet-Mecsekben bringázni?

"Egy Specialized országútim és egy gravel bringám van. Ez utóbbival szoktam a legtöbbet a Mecseket járni. Mivel Hosszúhetényben nőttem fel, jól ismerem a környéket és meg tudom találni azokat az utakat is, amik könnyűek és gyorsak, de azt is tudom, merrefele kell kanyarodnom, ha a bringám és a saját határaimat szeretném feszegetni. Az országutat és a földes, erdei utakat keverni szeretem, így nagy távokat lehet megtenni, de mégis fák között vagyok és izgalmas terepen haladhatok. A gravel bringában az a szuper, hogy egy viszonylag jó állapotú földes út is kihívást tud jelenteni, nem kell extrém helyekre menni ahhoz, hogy próbára tehessük magunkat. Egy-egy erdei kitérő pedig remekül meg tudja törni az országút monotonitását. Bár hozzáteszem, a millió kátyúnak köszönhetően Magyarországon országútizni is meglehetősen izgalmas. A Hosszúhetény - Máré vára - Kisújbánya - Pécsvárad körben lehet hétvégente a leggyakrabban megtalálni."

Üzensz valamit az olvasóknak?

"Ezúton is küldöm a pacsit a Zengő SE minden tagjának, akik nekem elképesztően sokat segítettek az évek során. Illetve, a bringáim életben tartói mellett sem mehetek el szó nélkül, az Imperátor kerékpárszalon munkatársai végtelen kedvességgel és türelemmel kezelték az összes nyűgöm, őket is csak ajánlani tudom."