FelfedeZengő Sport Portré #2 - Mukli Piroska

2019.09.18

Sport Portré rovatunkban ezúttal bakancsba bújunk, és kirándulni indulunk a csupaszív Mukli Piroskával, aki nem csak szenvedélyes természetjáró, és a Hosszúhetényi Turista Egyesület tagja, de bringázik, fut, és unokának is jó példát mutat friss és fiatalos lendületével és pompás humorával, télen-nyáron! 

Simon Zoltánné Mukli Piroska (55) // Szekszárd // óvónő // HOTE tag

Mióta vagy természetjárás szerelmese?

"41 éves korom óta vagyok természetjáró... az első 8 évben jellemzően teljesítménytúrztam. Mellette kerékpározni is szeretek. 3 éve vagyok a HOTE (Hosszúhetényi Turista Egyesület) tagja. Imádom őket, jó túrákat szerveznek, kedvesek, figyelmesek. Örülök, hogy velük tarthatok. Szinte 2 hetente van túránk, amelyekre mindenkit szeretettel var az egyesület teljesen ingyenesen. Jó kis csapat jön össze. Sajnos inkább a mi korosztályunk, és örülnénk, ha minél több fiatal is velünk tartana. A 10 éves unokámmal már sikerült megszerettetnem a kirándulást, ő is gyakran velem tart. 😊"

"Nekem a természetjárás elsősorban az erdő szeretetéről szól és a sok kedves barátról, akiket megismerhettem. Ez az, ami még mindig viszi a lábam."

Mi az a legnagyobb sikered természetjáróként, amire büszke vagy?

"A sok év alatt nagyon-nagyon sok túrán vettem részt. A legnagyobb a Káli 60 volt 14 óra alatt. Tavaly a Tanúhegyek 57 km-es túrát 10 óra 30 perc alatt sikerült barátnőmmel legyűrni... a szó jó értelmében. Ezen kívül rengeteg 30-40 -50 km túra volt ebben a közel 14 évben. Említettem a bicajt; pár évente egyszer-kétszer indulok Balaton-körre, melyet 12-14 óra alatt szokttam teljesíteni egyedül. Nagyon büszke vagyok rá."

Mit jelent neked a természetjárás?

"Nekem a természetjárás elsősorban az erdő szeretetéről szól és a sok kedves barátról, akiket megismerhettem. Ez az, ami még mindig viszi a lábam. Nagyon kikapcsol és feltölt. Imádok fotózni és elvarázsolnak a fák, azok az érdekes apróságok, melyeket sok természetjáró, kiránduló észre sem vesz az útja során."

Kicsattanó az egészséged is!

"Igen. Egészségünk csak egy van! Ezért tenni kell a mai "netes" világban. Ki kell mozdulni, ezt tudnám ajánlani a fiataloknak is! A jó tarsaság friss levegőn, a természet gyönyörűségeit meglátva... ez rengeteget ad! Egyébként a túra nagyon jó alakformáló is; ezt a saját bőrömön tapasztaltam."

Miért és hol szeretsz a Kelet-Mecsekben túrázni?

"Amikor csak tehetem megyek a Mecsekbe, főleg Pécs környékére. Nagyon szeretem Óbányát, Hosszúhetényt, igazán gyönyörű! Sok éve járunk, de még mindig van olyan hely, amit még felfedezhetünk. Imádom a nyugati Mecseket is, a kedvencem a Babás Szerkövek környéket. De igazából csak az a fontos, hogy erdő legyen és jó levegő! Ja, és a különböző évszakokat nem is kell mondani... minden évszakban más arcát mutatja a természet, ami egy külön csoda!"