5+1 eszköz, ami nem hiányozhat az elsősegély csomagodból

2019.08.13

Sokszor kimarad, mert "úgysem lesz baj"... Sokan nem gondolnak rá, de rengeteget jelent, ha időben cselekszünk egy váratlan balesetben. Az esetek többségében persze nem is lesz baj, de ha mégis történne valami, akkor jó, ha van nálunk egy minimális felszereltségű elsősegély pakk, amikor kirándulni indulunk.

Gyakran járok a Mecsekben, és a pár órás kirándulásoktól elkezdve a több napos, vadkempingezős túrákig, szinte mindig kinyitom azt a bizonyos neszesszert, amiben az elsősegélycsomag lapul. Összeállítottam egy 10-es toplistát, amit mindenképp érdemes magadnál tartanod, és éppen elegendő, ha rövid túrára indulsz a Mecsekbe. Nagyon könnyű és nagyon pici, minden befér egy féltenyérnyi neszesszerbe. 

1. Gyógyszerek

Légy elővigyázatos! Nem kell nagy dologra gondolni: egy-két szem fájdalomcsillapító, lázcsillapító, pár szem gyomorrontásra, és ha van, az allergiagyógyszered. Ha ollóval levágsz a levélről éppen annyit, amennyire szükséged van, az összes tabletta elfér egy pici visszazárható zacsiban.

2. Rovarirtó

Érdemes a vérszívók csípését megelőzni, vagy ha már túl vagy rajta, kezelni. Sokféle spray, krém és gél létezik rovarriasztásra vagy a csípések kezelésére. Válaszd ki azt, ami a bőrödre a legideálisabb, és tedd be a csomagba induláskor. A drogériában vagy a gyógyszertárban ezeket megkapod pici kiszerelésben is, ami akár a zsebedbe is befér.

3. Fertőtlenítő (Betadine)

Egy seb, egy horzsolás, vagy a akár a kezed fertőtlenítésére is jól jöhet, ha van nálad fertőtlenítő. A legtöbben a Betadine oldatra esküsznek, melyet a sebbe öntve biztos védelmet kapsz. Ha rövidebb túrára indulsz, például a Kelet-Mecsekben, akkor az is elég, ha bármilyen sebfertőtlenítő spray van nálad, az már megkímél a kellemetlenségtől.

A gondosan becsomagolt házi pálinka ugyancsak fontos része lehet a kiránduló pakknak, de nem az elsősegély csomagnak! Ha mégis elengedhetetlennek, tartod, esetleg a hangulatod és a torkod fertőtlenítésére használd, de tudd, hogy ez nem elegendő a sebek, horzsolások kezelésére!

4. Sebtapasz és leukoplaszt

A sebtapasz alap! Pár darab mindig legyen nálad! Semmi helyet nem foglal, és éppen az olyan helyzetekben jön jól, amikor nincs vészhelyzet, csak egy kis horzsolás, vagy a cipőd feltöri a sarkad. Válassz olyat, ami jól ragad, és nem jön le könnyen. Vannak olyan csomagok, amiben sokféle méret van, de hidd el, a túrázás során szinte mindegy, hogy mutat, vagy mekkora, ha szükség van rá, akkor elegendő egyfajta, egyenes, jól tapadó, tartós sebtapasz. A legjobb, ha a gyógyszertárban szerzed be.

5. Steril mull-lap

Gyakran fölöslegesnek gondolják, de hosszabb túrán feltétlenül érdemes eltenni legalább 1-2 db 5*5 cm-es (vagy 10*10 cm-es) steril mull-lapot és mull-pólyát. Ez az, amit géznek is nevezünk, és komolyabb seb vagy vérzés bekötözésére ezt kell használnunk. Inkább vidd magaddal, és ne legyen rá szükség, mint fordítva! Térfogatra ugyan nagyobb, de semmi súlya nincs, így nem jelent különösebb áldozatot, mégis fontos lehet! 

+1 Csipesz

Nálam mindig van egy egyszerű szemöldökcsipesz. Egyrészt mert hiú vagyok, és hosszabb túrákon megigazíthatom vele a szemöldököm, másrészt pedig meglepően gyakran jól jön, ha ki kell szedni egy szálkát vagy kavicsot az ujjbegyemből, vagy egy horzsolásból. A csipeszt mindig alaposan fertőtlenítsd használat előtt, főleg ha sebbe nyúlsz vele!

Jó túrázást!


Írta: dia.